Det har hänt två gånger tidigare att bloggen tagit upp en plats utanför dagens Sverige: Nya Sverige i Delaware och svenska staden Nyen i dagens Ryssland. Nu är det dags för den medeltida stadsmuren i Viborg.
Fyra svenska medeltidsstäder hade stadsmur: Stockholm, Visby, Kalmar och Viborg. Ytterligare tre städer inom dagens gränser: Malmö, Åhus och Landskrona. Många städer hade någon form av stadsvall och senare under stormaktstiden byggdes kraftiga befästningar runt flera städer.
Den svenska staden Viborg fick sina privilegier 1403 efter att ha vuxit upp kring den drygt hundra år äldre borgen. Efter att hjältekonungen Karl XII gått vilse i öster blev staden rysk vid freden i Nystad 1721. Viborg blev finländsk 1917 vid landets självständighet och sedan sovjetisk vid freden i Moskva 1940.
På 1470-talet började man bygga en mur runt staden. Den var cirka 2 kilometer lång, 5–6 meter hög, 2 meter tjock och hade 10 torn. Muren blev dock snabbt omodern och började redan på 1500-talet att ersättas av kraftfullare försvarsverk. Torn revs, lämnades att förfalla eller fick nya uppgifter. Muren kom på en del ställen att ingå i de nya försvarsvallarna. De sista fåtaliga resterna revs på 1860-talet. Idag återstår bara Rådstornet, som fick sitt namn av att det finansierades och underhölls av stadens råd. Den nedre delen av tornet är medeltida. Efter militärtjänsten har det bland annat fungerat som klocktorn för den närbelägna finska kyrkan.
Viborg borde kunna vara en turiststad i världsklass med sin långa och spännande historia, medeltida borg, kyrkoruiner, läget vid vattnet, samt närheten till den finländska gränsen och till mångmiljonstaden S:t Petersburg. Vid mitt besök våren 2018 visade dock staden upp ett helt annat ansikte. Gamla stan saknade såväl människor som affärer och näringsställen. De gamla ruinerna var vackra – de från 1900-talet var inte lika tilltalande.
Fakta/läs mer
Johan Wilhelm Ruth; ”Viborgs stads historia”, 1906
Gardberg & Welin: ”Wiborg – en stad i sten”, Schildts, 1996
Neuvonen mfl: ”Vyborg – town guide”, Rakennustieto Oy, 1999
Kari Tarkiainen: ”Sveriges Österland”, Atlantis, 2008
I Västerås anges en kyrka vara belägen “extra muros”, men det är oklart om det rör sig om en verklig stadsmur eller om uttrycket avser att kapellet bara ligger utanför stadens gräns. Samma uttryck används också om en kyrka i Arboga tror jag
När jag tänker närmre på saken hade väl också Ystad stadsmur, varav den västra delen är bevarad…
Halmstad hade också stadsvall som åtminstone delvis betecknas som ringmur. De fd staden Kristianopels stadsmur finns till stora delar kvar och är väl den bäst bevarade efter Visby. Den är visserligen inte medeltida, men är likafullt en stadsmur
Nej, stadsmuren i Halmstad tillkom inte under medeltiden.
Ja, de bevarade befästningarna (Stenwinkels) är från c1600, men eftersom staden belägrades tidigare bör den ha haft äldre befästningsverk. 1400-tal?
En bra länk för den som vill lära sig mer om de medeltida städerna i Sverige:
https://www.raa.se/2024/02/medeltida-stader-i-sverige-nu-kan-du-lattare-lara-dig-mer/